Grönlands räddare i nöden

17.06.2024

Fjäll- och bergsräddningsutbildning i Nuuk

Anpassad utbildning ger gott resultat

Våra instruktörer Michael Gullvert, Kristjan Fjölnirsson och Delia Donici och Cresto Safetys fotograf Jonny Magnusson är nu tillbaka efter en vecka på brandstationen i Nuuk på Grönland, där de tre förstnämnda utbildat personal i fjäll- och bergsräddning och Jonny dokumenterat det hela.

De som gick kursen hade behov av att kunna rädda nödställda från klippor och bergsformationer, och av utbildningens fem dagar ägnades tre åt avancerad räddning.

Deltagarna visade enormt stort engagemang och vilja att lära, och i slutet av veckan hade samtliga kursdeltagare uppnått en nivå som täckte in alla de räddningskunskaper man har behov av i området. De såg dessutom direkt möjligheterna med de tekniker de utbildats i och var supernöjda med både intruktörerna och vad de lärt sig.

Instruktörerna imponerades i sin tur av deltagarnas kämpaglöd och hur snabbt de tog till sig kunskaperna, för kursen var både fysiskt och psyktiskt krävande.

Allt är ju dock inte arbete, och det är inte varje dag man är på Grönland, så när Michael, Kristjan, Delia och Jonny hade stunder över passade de på att uppleva platsen de befann sig på genom att klättra, snorkla, fiska, besöka några byar, titta på isberg och ta uppfriskande bad. De är rörande överens om att Grönland var en fantastisk upplevelse, att det var roligt att lära känna de fina människor de träffade och att det känns extra meningsfullt att hålla i en utbildning när man vet att deltagarnas kunskaper kommer att komma till nytta för både befolkning och besökare i området.

Vi på AAK Safety vill passa på att passa på att tacka Cresto Safety, WL Gore & Associates och Viking Life-Saving Equipment A/S för ett gott samarbete kopplat till utrustning och material, och Jonny för fantastiska bilder.