Viktigt gällande fallskydd enligt AML och AFS

Lagar & regler
06.02.2024

Vi förstår vikten av säkerhet på arbetsplatsen, särskilt när det gäller arbete på höjd. Därför har vi här samlat information om vad som gäller för fallskydd enligt Arbetsmiljöverkets arbetsmiljölag (AML) och arbetsföreskrifter (AFS).

Litet om Arbetsmiljölagen

Arbetsmiljölagens syfte är att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet, och skapa en bra arbetsmiljö (AML Kap 1, §1). Det är arbetsgivarens ansvar att se till att arbetstagarens arbete sker i en säker och bra arbetsmiljö, samt att det finns riskanalyser och en plan på hur arbetsmiljön ska vara på arbetsplatsen. Arbetsgivaren ansvarar även för att arbetstagaren har tillgång till rätt utrustning och kunskap om den, samtidigt som arbetstagaren har ett ansvar för att följa den utbildning som givits. (AML Kap 2, §2, AML Kap. 3, §1, AFS 2001:1, AFS: 2001:3)

I Arbetsmiljöverkets arbetsföreskrifter (AFS) finns specifika bestämmelser som gäller utöver den allmänna arbetsmiljölagen. Dessa föreskrifter är indelade i arbetsområden för att lättare särskilja vad som gäller på olika arbetsplatser. Nedan förklarar vi några av de vi ser som viktigast.

Bygg och anläggning

Enligt AFS 1999:3 §60a är det obligatoriskt att ha adekvat fallskydd vid byggnads- och anläggningsarbete där det finns risk för fall, och alltid när arbetet sker två meter eller mer över marken.

Klättring i stege

Enligt AFS 2004:3 §10-12 behandlas säkerhetsaspekterna kring klättring i stege inom bygg- och industrisektorn. Dessa paragrafer framhäver att även om stegar används i vissa situationer, anses de inte vara det säkraste alternativet för arbete på höjd, då det finns en ökad risk för olycksfall när man arbetar från en stege. Föreskrifterna rekommenderar istället att arbetsutrustning som ställningar bör användas, eftersom de erbjuder en stabilare och säkrare arbetsyta. Samtidigt understryks vikten av att vara medveten om riskerna vid montering och nedmontering av ställningarna, säkerställa korrekt användning av personlig fallskyddsutrustning och vidta nödvändiga säkerhetsåtgärder för att minimera risken för fallolyckor.

Vid tillträde till tak används ibland en stege med ryggskydd, dvs en stege som har en form av bur runt sig, och sedan 2015 krävs ett personligt fallskydd som komplement även vid klättring i sådan stege (AFS 1993:3)

Mobil plattform

Enligt AFS 2006:6 §15 är det ett krav att använda personlig fallskyddsutrustning vid arbete i skylift eller mobil plattform om det finns en risk att plattformen kan bli påkörd av något annat fordon. Föreligger inte risk för påkörning är fortfarande rekommendationen att arbetstagare skall vara kopplad med säkerhetssele. Detta krav är en viktig säkerhetsåtgärd för att förebygga fallolyckor och allvarliga skador vid arbete på höjd, där syftet är att garantera arbetstagarnas säkerhet under alla förhållanden, även om plattformen skulle bli instabil eller utsatt för yttre påverkan.

Stolparbete

Enligt AFS 2000:6 §12-13 betonas starkt vikten av att ha både kunskap och korrekt fallskyddsutrustning vid arbete i mast eller stolpe. Dessa föreskrifter kräver att arbetstagare som utför arbete på höjd, som i till exempel master och stolpar, är välutbildade och försedda med lämplig fallskyddsutrustning, som säkerhetssele, positioneringsutrustning och andra hjälpmedel som är specifikt anpassade för att skydda mot fall och säkra arbetstagaren under höjdarbetet.

Utöver utrustningen krävs att arbetstagare genomgår relevant utbildning för att förstå och effektivt använda fallskyddsutrustningen, så de har kunskap om hur man säkert monterar, använder och underhåller utrustningen. Dessutom behöver de ha kunskap om räddningstekniker och hur man hanterar nödsituationer på höjd.

Fördjupning

Här kan du läsa mer om specifika AFS-föreskrifter relaterade till fallskydd - AFS 1981:14, AFS 1999:3, AFS 2000:6, AFS 2004:3, AFS 2004:5, AFS 2006:5, och AFS 2013:4.

AFS 1981:14 - Skydd mot skada genom fall
AFS 1999:3 - Byggnads- och anläggningsarbete
AFS 2000:6 - Mast- och stolparbete
AFS 2004:3 - Stegar och arbetsbockar
AFS 2006:4 - Användning av arbetsutrustning
AFS 2006:5 - Användning av lyftanordningar och lyftredskap
AFS 2013:4 - Ställningar

Genom att följa Arbetsmiljöverkets föreskrifter och regler för fallskydd kan vi tillsammans skapa en säkrare arbetsmiljö.

Här kan du läsa mer om våra fallskyddsprodukter, fallskyddsutbildningar och räddningsutbildningar, samt om besiktning.

Kontakta oss gärna på telefon 0224-665500 om du har frågor eller vill lägga en beställning. Du kan även mejla utbildning@aaksafety.se för utbildning och info@aaksafety.se för besiktning och produkter.